ПРОКТОЛОГ

Основні симптоми, при яких необхідно звернутися до лікаря-проктолога

За різними даними близько 30-50% людей старше 25 років страждають проктологічними захворюваннями. Які симптоми мають стати приводом звернутися на прийом до проктолога?

Біль в ділянці заднього проходу і прямої кишки

Постійний чи періодичний біль, гострого або ниючого характеру в ділянці заднього проходу і прямої кишки. Також поява болю під час дефекації.

Неприємні відчуття, дискомфорт в ділянці заднього проходу під час ходи, тривалого сидіння.

Виділення крові та інших домішок з прямої кишки

Забарвлення туалетного паперу в червоний колір, поява крові на поверхні калу, прожилки слизу і гною на калових масах, сліди інших виділень із заднього проходу на нижній білизні. Кожен з цих симптомів є важливою причиною звернутися до проктолога. У більшості випадків такі захворювання не загрожують життю, якщо звернутися до лікаря-проктолога вчасно та провести їх лікування на ранній стадії. Разом з тим, відмова від візиту до лікаря збільшує число онкологічних хворих.

Патологічне утворення в ділянці заднього проходу

Поява після дефекації болючого, щільного, округлого утворення з анального отвору, частіше всього, свідчить про геморой. При геморої ускладнення наступають раптово, без попередження, і якщо гемороїдальний вузол став напруженим, твердим і різко болючим або з прямої кишки виділилася кров в великій кількості, до лікаря проктолога слід звернутися негайно! Поява набряклого утворення може бути першою ознакою розвитку гострого гнійного запалення (парапроктиту), що потребує невідкладного оперативного втручання.

У післяпологовому періоді, у жінок геморой – досить поширена проблема. Типовими ранніми симптомами цієї хвороби є свербіж, дискомфорт в анальній ділянці, біль при дефекації, слизові, а потім і кров’янисті виділення з прямої кишки. Не бійтеся звернутися до проктолога, ефективне лікування геморою можливе і при годуванні груддю.

Травма аноректальної ділянки та зміна нормальної форми промежини і заднього проходу

Сторонні тіла в прямій кишці, травми, порізи та інші ушкодження області заднього проходу з порушенням цілісності шкіри і слизових оболонок або без нього – це ті зміни, при яких необхідно звернутися до проктолога. Поява в перианальній ділянці кондилом, папілом, бахромок, тріщин, так званих «шишок» або ущільнення в задньому проході – також утворення,які потребують консультації проктолога для попередження розвитку небезпечної хвороби.

Можливе потрапляння в пряму кишку сторонніх тіл, які самостійно не можуть «вийти» назовні природним шляхом. Не слід намагатися самостійно витягти їх, так як при цьому велика ймовірність пошкодження ніжної слизової оболонки і виникнення запального процесу. Краще відразу зверніться до лікаря-проктолога.

Труднощі з випорожненням

Труднощі при спорожнені кишечника, часті закрепи, відчуття неповного випорожнення після стільця або, навпаки – почащений стілець, пронос, нетримання калових мас і газів, безпричинно рідкий стілець, «несправжні» позиви до дефекації, а також чергування закрепів і рідкого стільця. Такі симптоми в подальшому можуть привести до розвитку захворювання і необхідності операції.

Проктологічні захворювання простіше попередити, ніж вилікувати. Якщо ви виявили у себе хоча б один з перерахованих симптомів, відкиньте зайву сором’язливість, відмовтеся від самолікування і своєчасно зверніться до проктолога. Лікар-проктолог обстежить вас і призначить ефективне лікування, не порушуючи вашого звичного способу життя. В іншому випадку все одно доведеться потрапити до фахівця, але вже на більш пізніх стадіях хвороби, з більшою ймовірністю прогресування хвороби та розвитку ускладнень.

Принцип онкології – «чим раніше виявлений передпухлинний стан чи пухлинний процес, тим ефективніше його лікування» – повною мірою відноситься і до роботи лікаря-проктолога. Вчасно виявлені та видалені на ранніх стадіях поліпи, папіломи, кондиломи, неепітеліальні пухлини попередить їх переродження в рак прямої кишки. При перших ознаках нездужання консультація проктолога і своєчасна діагностика та лікування проктологічної патології допоможуть запобігти важким захворюванням.

Не забувайте піклуватися про своє здоров’я!

Для запису до лікаря телефонуйте : 050 811 57 75 ,0342 77 75 25